lunes, 10 de octubre de 2016

La ribetana Sabiha Belm dóna veu al migrant a ‘Cadena perpetua’

[FUENTE: Diari de Vilanova]
— 9 de octubre, 2016

Des de la presó, un jove explica al seu dietari la seva biografia; com ha estat la seva infantesa a un país del Tercer Món, com emigra cap a Espanya i com, arribat a la Península en situació il·legal, descobreix que els problemes que té són els mateixos. És la síntesi de l’argument de Cadena perpetua, la primera novel·la que publica la ribetana Sabiha Belm, cognom literari de Sabiha Bissbiss El Morabit. La novel·la la publica Tandaya com a guanyadora del premi de narrativa que convoca l’editorial i aquesta setmana s’ha presentat a la biblioteca Manuel de Pedrolo.

No és la primera novel·la de Sabiha Belm, que en té d’altres aparcades, relats més romàntics o poesia. Aquesta se surt molt del meu estil, explica l’autora. Perquè en aquest cas s’ha centrat en fets reals que li permeten fer una crítica a la societat que vivim. Persona molt implicada en temes socials (els drets de les dones, la immigració...), ja havia contactat amb immigrants que estaven al país de manera il·legal, que m’han explicat les seves experiències. Aquí he volgut donar veu a tot el col·lectiu a través del protagonista de la narració.

Cadena perpetua apareixen les màfies que trafiquen amb persones, les dificultats per integrar-se en una nova societat i per aconseguir la legalitat, i també els contrastos entre el Marroc i la societat occidental, amb una visió que vol ser realista perquè el lector sigui conscient que els emigrants estan obligats a ser-ho i de la realitat amb la qual es troben.
És també per aquesta voluntat de cridar l’atenció del lector, que ha escollit la primera persona, a través del diari, i un estil directe que el faci partícip de les situacions que viuen les persones que migren. En acabar el batxillerat ja va escollir la integració de la dona immigrant com a tema del treball de recerca.

Sabiha Belm és estudiant de Dret a la Universitat de Barcelona. Per a ella, la literatura és una afició que li permet desconnectar, relaxar-me. De moment no m’hi vull dedicar, però pot ser una alternativa, explica. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario